Global GAP Belgesi ile Sağlıklı Üretim İsotlar Tarım'da!

Haziran 18, 2020 - Per

Global GAP Belgesi ile Sağlıklı Üretim İsotlar Tarım'da!

Dünyanın dört bir yanındaki tüketicilere, satın aldıkları gıda ürünlerinin çevre üzerindeki etkileri ile işçilerin ve hayvanların sağlığı, güvenliği ve refahı açısından güvenli ve sorumlu bir şekilde üretildiğine dair güvence vermek günümüz toplumunda benzeri görülmemiş bir öneme ulaşmıştır. Bu tür çabaları bireysel ve iş bazında doğrulamak son derece karmaşık bir girişim olduğundan, üçüncü taraf sertifika programları mevcuttur. Bu bağlamda uluslararası alanda en tanınmış girişimlerden biri, tüm dünyada tarım ürünlerinin sertifikasyonu için gönüllü standartlar belirleyen bir sivil toplum kuruluşu olan GlobalGAP'dir. Güvenli ve sürdürülebilir tarım standartlarına uyarak İsotlar tarım, Global GAP Sertifikası almaya hak kazanmıştır.

GlobalGAP Nedir?

GlobalGAP adı 2007'ye kadar bu isimle anılmıyordu, 1997 yılında ilk olarak EUREPGAP olarak anılmaya başlandı. Bir grup Avrupalı ​​perakendeci tarafından kurulan girişim, İyi Tarım Uygulamaları (GAP) için bağımsız bir sertifikasyon sistemi geliştirerek kendi standartlarını ve prosedürlerini uyumlu hale getirerek tüketici endişelerini ele almayı amaçladı.

Bugün GlobalGAP, mahsul, hayvancılık ve su ürünleri yetiştiriciliğinde 16 standart sunmaktadır. 120'den fazla ülkede 160.000'den fazla birincil üreticinin GlobalGAP sertifikası kapsamında olduğunu tahmin ediyor. Gerçekten de dünyadaki birçok perakendeci, ürünlerini mağazalarına dahil etmeden önce tarım, bahçecilik ve su ürünleri tedarikçileri tarafından geçerli bir GlobalGAP sertifikası talep etmektedir.

GLOBAL GAP UYGULAMALARI

Küresel tarım standartlarının uyumlu hale getirilmesi yoluyla GLOBALGAP, çiftçilere, perakendecilere ve tüketicilere fayda sağlamak için sürdürülebilir tarımı ve tarım kimyasallarının kullanımının en aza indirilmesini teşvik etmektedir.

Uyumluluk gereksinimlerini karşılamak ve üretimde daha fazla verimlilik sağlamak, iş performansını artırmak ve hayati kaynakların israfını azaltmak için GlobalGAP sertifikası şunları kapsayabilir:

·  Gıda güvenliği ve izlenebilirlik

·  Çevre (biyolojik çeşitlilik dahil)

·  İşçi sağlığı, güvenliği ve refahı

·  Hayvan refahı

·  Entegre Bitki Yönetimi (ICM), Entegre Haşere Kontrolü (IPC),

·  Kalite Yönetim Sistemi (KYS) ve Tehlike Analizi ve Kritik Kontrol Noktaları (HACCP)

GLOBALGAP sertifikası İyi Tarım Uygulamalarına olan bağlılığı ek faydalarıyla da gösterecektir:

·  Global olarak tanınan bir standarda uyarak ürünlerinize değer katmak

·  Yeni yerel ve küresel müşterilere, pazarlara, tedarikçilere ve perakendecilere erişimi kolaylaştırmak

·  Gıda güvenliği ve ürün güvenliği itibar risklerine maruz kalmanızı azaltmak

·  Çiftlik süreçleri ve yönetiminin verimliliğini artırmak

·  Çevresel açıdan sürdürülebilir tarım uygulamalarının teşvik edilmesi