İsotlar Tarım: Türkiye’de Narenciye İhracatı

Ocak 14, 2021 - Per

Türkiye, birçok meyve ve sebze çeşidinin ve özellikle turunçgil yetiştiriciliğinin üretim potansiyelini artıran çok iyi iklim ve ekolojik koşullara sahiptir.

Narenciye tarımı altındaki topraklar, dünyanın başlıca üretim bölgelerinde subtropikalden tropikal ve Akdeniz tipi alanlara kadar çeşitlilik gösterir.

Toprak-bitki ilişkilerini anlamak, üretim verimliliğini ve meyve kalitesini artırmak için daha iyi yönetim uygulamalarının kurulması için önemlidir. Bu amaçla, toprak ve yaprak analizleri yoluyla narenciyenin toprak verimliliğini ve beslenme durumunu belirlemek için araçlar mevcuttur.

Türkiye narenciye üretiminin %80'i Akdeniz kıyılarında yetiştirilmektedir ve bu nedenle bu bölge yaş meyve ve sebze ihracatı açısından ülkemizde önemli bir yere sahiptir. Çukurova bölgesinde başlıca üretim yerleri Mersin, Adana ve Hatay olarak göze çarpmaktadır.

Akdeniz havzasındaki narenciye endüstrisi, dünya çapında toplam narenciye üretiminin yaklaşık %20'sini temsil etmektedir. Akdeniz endüstrisi, özellikle İspanya, Türkiye ve Fas gibi ihracat pazarlarına hizmet veren ana üretici ülkelerde, yüksek kalite standartları gerektiren taze tüketime yöneliktir.

Türkiye'de üretilen başlıca narenciye çeşitleri portakal, mandalina, limon -misket limonu, greyfurt vb. Türkiye'nin narenciye ihracatı, ekonominin çok önemli bir temelini oluşturmaktadır.

Son yıllarda Türkiye’de narenciye yetiştiriciliği önemli gelişmeler göstermiştir. Altyapının gelişmesi ve ulaşım seçeneklerinin de (kara-hava-deniz) artmasıyla ilerleyen yıllarda narenciye pazarının gittikçe büyüyeceği beklenmektedir.

İsotlar Tarım olarak her yıl Türkiye’de bahçelerimizden toplanan narenciye ürünlerimizi ihracat pazarına yönelik olarak yüksek kalite standartlarda sunuyoruz.