Limonların 6 Sağlık Faydası

Haziran 28, 2020 - Paz

Limonların 6 Sağlık Faydası

Limonlar vitaminler, mineraller, bitkisel besinler ve antioksidanlarla doludur. Özellikle iyi C vitamini ve folat kaynaklarıdır.

Limon yıl boyunca kullanılabilir, ancak yaz en yoğun sezonudur. Limonlar çok yönlü bir meyvedir. Onları dilimler halinde yiyebilir, sağlıklı limon suyunu yudumlayabilir, limonata yapabilir, onlarla garnitür yiyebilir, kabuklarını şekerleyebilir ve meyve suyunu ve kabuklarını yemek pişirmede ve daha fazlasını kullanabilirsiniz. 

Aslında, limon kalp sağlığını, kilo kontrolünü ve sindirim sağlığını destekleyebilir.

İşte limonların sağlığınız için 6 faydası!

1. Kalp Sağlığını Destekleyin

Limonlar iyi bir C vitamini kaynağıdır. Bir limon, günlük referans alımının (RDI)% 51'i olan yaklaşık 31 mg C vitamini sağlar.

Araştırmalar, C vitamini açısından zengin meyve ve sebze yemenin kalp hastalığı ve felç riskini azalttığını gösteriyor. Bununla birlikte, kalbiniz için iyi olduğu düşünülen sadece C vitamini değildir. Limondaki lif ve bitki bileşikleri ayrıca kalp hastalığı için bazı risk faktörlerini önemli ölçüde düşürebilir. Örneğin, bir çalışma, bir ay boyunca günde 24 gram narenciye özü yemenin toplam kan kolesterol düzeylerini düşürdüğünü ortaya koydu. Limonlarda bulunan bitki bileşiklerinin - yani hesperidin ve diosmin - ayrıca kolesterolü düşürdüğü bulunmuştur.

2. Kilo Kontrolü Yardım

Limonlar genellikle kilo verme gıdaları olarak tanıtılır ve bunun neden olduğuna dair birkaç teori vardır. Yaygın bir teori, içlerindeki çözünür pektin lifinin midenizde genişlemesi ve daha uzun süre tok hissetmenize yardımcı olmasıdır.Bununla birlikte, pek çok insan bütün limonları yemiyor. Limon suyu pektin içermediğinden, limon suyu içecekleri aynı şekilde dolgunluğu desteklemez.

Başka bir teori, limonlu sıcak su içmenin kilo vermenize yardımcı olacağını gösteriyor. Bununla birlikte, içme suyunun yaktığınız kalori sayısını geçici olarak arttırdığı bilinmektedir, bu nedenle limonun değil, kilo kaybına yardımcı olan suyun kendisi olabilir.

Diğer teoriler, limondaki bitki bileşiklerinin kilo kaybına yardımcı olabileceğini düşündürmektedir. Araştırmalar, limon ekstraktlarındaki bitki bileşiklerinin kilo alımını birkaç şekilde önlemeye veya azaltmaya yardımcı olabileceğini gösteriyor. Bununla birlikte, hiçbir çalışma, insanlarda limon bileşiklerinin kilo kaybı etkilerini doğrulamamaktadır.

3. Böbrek Taşlarını Önleyin

Böbrek taşları, atık ürünler böbreklerinizde kristalleştiğinde ve biriktiğinde oluşan küçük topaklardır. Sitrik asit, idrar hacmini artırarak ve idrar pH'ını artırarak böbrek taşlarının önlenmesine yardımcı olabilir ve böbrek taşı oluşumu için daha az elverişli bir ortam oluşturur.

Günde sadece 1/2 bardak limon suyu zaten sahip olan insanlarda taş oluşumunu önlemeye yardımcı olacak yeterli sitrik asit sağlayabilir.

4. Anemiye Karşı Koruyun

Demir eksikliği anemisi oldukça yaygındır. Yediğiniz yiyeceklerden yeterince demir almadığınızda ortaya çıkar.  Limon biraz demir içerir, ancak öncelikle bitkisel gıdalardan demir emiliminizi artırarak anemiyi önlerler.

Bağırsaklarınız et, tavuk ve balıktan demiri çok kolay emerken, bitki kaynaklarından kolay alamaz. Bununla birlikte, bu emilim C vitamini ve sitrik asit tüketilerek iyileştirilebilir.

Limonlar hem C vitamini hem de sitrik asit içerdiğinden, diyetinizden mümkün olduğunca fazla demir almanızı sağlayarak anemiye karşı koruma sağlayabilirler.

5. Kanser Riskini Azaltın

Meyve ve sebzeler açısından zengin sağlıklı bir diyet, bazı kanserlerin önlenmesine yardımcı olabilir. Bazı gözlemsel çalışmalar, en çok narenciye yiyen insanların kanser riskinin daha düşük olduğunu bulmuştu.

Hayvan çalışmaları, limon yağında bulunan bir bileşik olan D-limonenin antikanser özelliklerine sahip olduğunu göstermektedir. Limon ve diğer turunçgillerden elde edilen bazı bitki bileşikleri antikanser potansiyeline sahip olsa da, hiçbir kanıt şuanda limonların insanlarda kanserle savaşabileceğini göstermemektedir.

6. Sindirim Sağlığını Geliştirmek

Limonlar, çoğunlukla çözünür lif ve basit şekerler şeklinde yaklaşık %10 karbonhidrattan oluşur. Limonlardaki ana lif, birçok sağlık yararına bağlı çözünür bir lif türü olan pektindir.

Çözünür lif, bağırsak sağlığını iyileştirebilir ve şeker ve nişastaların sindirimini yavaşlatabilir. Bu etkiler kan şekeri seviyelerinin düşmesine neden olabilir. Bununla birlikte, limondan lifin faydalarını elde etmek için posayı yemelisiniz. Lif bulunmayan limon suyu içen insanlar, lifin faydalarını kaçıracaklar.

Fazla limon tüketmenin riskleri

Genel olarak, limonlar sizin için oldukça iyidir, ancak fazla tüketilirse rahatsızlıktan muzdarip olanlar için mide reflü problemlerine veya mide ekşimesine neden olabilir. 

Sonuç olarak

Limonlar, sağlık faydası sağlayan yüksek miktarda C vitamini, çözünür lif ve bitki bileşikleri içerir.

Limon kilo kaybına yardımcı olabilir ve kalp hastalığı, anemi, böbrek taşları, sindirim sorunları ve kanser riskinizi azaltabilir.

Limonlar çok sağlıklı bir meyve olmakla kalmaz, aynı zamanda yiyecek ve içeceklere mükemmel bir katkı sağlayan farklı, hoş bir tada ve kokuya sahiptir.