Kumkuatın 9 İnanılmaz Sağlık Faydası

Aralık 15, 2020 - Sal

Kumkuatların sağlık yararları arasında sindirimi düzenleme, bağışıklık sistemini güçlendirme ve cilt, saç, diş ve göz bakımını iyileştirme etkisi bulunur. Ayrıca diyabet riskini azaltır, kolesterol seviyenizi düşürür, kemiklerinizi güçlendirir ve sinir sağlığını iyileştirir.

Kumkuat nedir?

Kamkuatlar ( Citrus japonica ), Rutaceae familyasındaki küçük bir ağacın meyveleridir. Bu küçük turunçgiller, çoğu portakal çeşidinden daha küçük boyutta olmalarına rağmen, hem içte hem dışta belirli ölçüde portakallara benzer. Bu çalılar veya küçük ağaçlar, binlerce yıldır yetiştirildikleri ve ekildikleri Asya Pasifik bölgesine özgüdür. 19. yüzyıla kadar Avrupa ya da Amerika'ya ulaşamadılar ancak 19. yüzyıldan beri büyük ölçüde yayılmaya başladılar.

Farklı türlerde kumkuatlar vardır ancak en yaygın olanı küçük bir portakal görünümüne sahip yuvarlak kamkat çeşididir. Tatlı tadı nedeniyle süslemede, kokteyllerde , reçellerde, jölelerde, koruyucularda, şekerlemelerde ve tatlılarda kullanılırlar. Meyvelerden çeşitli likör yapılır. Salamura ve  kamkat özleri , yıllar boyunca boğaz ağrısı ve solunum sorunları için çeşitli tıbbi amaçlar için kullanılmıştır. Kamkat meyveleri taze yenebilir veya korunarak reçel haline getirilebilir.

Kumkatların Besin Değeri

Kamkatlar limonen, alfa-pinen, monoterpenler ve diğerleri dahil olmak üzere çok çeşitli uçucu yağlar içerir.

Sağlık yararları

Kamkatların birçok şaşırtıcı sağlık faydası vardır. Bunları aşağıda ayrıntılı olarak tartışalım.

Sindirime Yardım

Kumkuatların en önemli işlevlerinden biri sindirimi düzenlemedeki rolüdür. 8 kumkuat, 10 gram life eşdeğerdir ve bunlardan bir avuç yemek yemek zor bir şey değildir! Bu miktardaki lif, gastrointestinal sisteminizin hareket etmesine yardımcı olur ve sindirimi düzenler. Kabızlığı , fazla gazı, şişkinliği ve krampları ortadan kaldırmaya ve besin alımınızın verimliliğini artırmaya yardımcı olabilir . Bu meyvelerdeki lif, iltihaplı bağırsak hastalığına karşı korunmaya da yardımcı olabilir.

Diyabeti Yönetmeye Yardımcı Olun

Çin'de yapılan araştırmalara göre, kamkatlardaki flavonoid özlerinin obez farelerde kan lipit seviyelerini düşürdüğü bulundu. Kumkuatlar düşük şeker, düşük sodyum, sıfır kolesterol ve 0.1 gram yağ içerdiği için kış diyetinize harika bir katkı sağlar. Yüksek diyet lifi hem tip 1 hem de tip 2 diyabete iyi gelir.

Bağışıklığı Artırın

Kamkatlar, portakallar gibi C vitamini bakımından zengin oldukları için bağışıklık sistemini çeşitli şekillerde etkiler! İsviçre'de  yapılan bir araştırma, vitaminin güçlü bir antioksidan olduğunu ve biyosentetik enzimler için bir yardımcı faktör olarak davrandığını açıkça belirtmektedir. Ayrıca, yeni hücrelerin büyümesini teşvik etmeye yardımcı olur ve vücudunuzu enfeksiyonlardan, bakterilerden 

ve mantarlardan korumak için bağışıklık sistemini güçlendirir. İlk savunma hattımız olan C vitamini olmasaydı kendimizi koruyamazdık, aynı zamanda iyileşemezdik.

Cilt bakımı

Kamkatlar, birçok narenciye meyvesi gibi, yüksek C vitamini seviyeleri nedeniyle cildinizin görünümü ve hissi üzerinde büyük bir etkiye sahip olabilir. Kumkuatlarda bulunan antioksidan ve vitaminlerin güneşin etkileri ve serbest radikallerin neden olduğu kırışıklıklar ve olumsuz etkileri, yaşlılık lekeleri ve pürüzlülüğü giderir.

Göz bakımı

Kamkat,  görme sağlığıyla yakından bağlantılı olan zengin bir A vitamini ve beta-karoten kaynağıdır. Beta-karoten, maküler hücrelerdeki oksidatif stresi azaltmak için bir antioksidan olarak çalışır, böylece maküler dejenerasyonu sınırlar ve katarakt gelişimini azaltır.

Güçlü Kemikler

Kumkatlardaki önemli kalsiyum içeriği, kemiklerinizi uzun vadede korumanıza yardımcı olur. Vücudunuzdaki yüksek kalsiyum seviyeleri, iyileşme oranını artırır ve kemiklerinizin yaşlılığa kadar sağlıklı ve güçlü kalmasını sağlar.

Enerjiyi Artırın

Karbonhidratlar, enerji rezervlerimizi basit bir şekilde yenilemek için gereklidir. Bu meyveler, beslenmemizde enerji patlamasını sağlarken, diğer tüm faydaları da bize sağlar! Enerji üretiminde önemli bir vitamin olan yüksek riboflavin seviyesi, bu süreci daha da kolaylaştırır.

Kilo Kaybı

Kamkatlar lif, su ve karbonhidrat bakımından zengindir ve kalorisi düşüktür. Bu nedenle kilo vermeye çalışan insanlar için ideal bir besindir. Sizi doyururlar ve sağlıklı tutarlar, bu da aşırı yemek yeme isteğinizi azaltır.

Saç Bakımı

Kumkatlarda bulunan C vitamini, doğal organik bileşikler, antioksidanlar ve mineraller saçınızın kalitesi, dokusu ve gücü üzerinde büyük bir etkiye sahiptir.

Diş Bakımı

Kamkatlar, saç ve diş kalitesini artıran kalsiyum, potasyum ve C vitamini gibi en iyi besin maddeleriyle doludur.

*İsotlar Tarım, 1996 yılında tarımsal faaliyetlerde bulunmak üzere Adana ilinde kurulmuştur. Hatay Dörtyol ve Mersin Tarsus ilçelerinde toplam 4.000.000 metrekarelik alanda katma değeri yüksek narenciye ürünlerini temelde narenciye - turunçgil ihracat pazarına yönelik üretmektedir.