Türkiye Limon Üretiminde 6. Sırada!

Eylül 18, 2020 - Cum

Limon özellikle pandemi süreci boyunca oldukça fazla tüketilen bir meyve haline geldi. Üretiminde de ülkemiz, dünyada oldukça iyi bir konumdadır. Son yıllara bakıldığında Türkiye’de limon üretiminde bir artış söz konusu olduğu da bilinmektedir.

2015 yılına bakıldığında 285 bin dekar alanda toplam 8 milyon 474 bin civarı limon ağacı ile 750 bin 550 ton üretim gerçekleştirilmiştir. Bu rakamlar 2019 yılı içerisinde 401 bin 545 dekar alanda 13 milyon 35 bin 738 adet limon ağacı ile 950 bin tona ulaşmıştır Genel anlamda önümüzdeki yıllarda limon üretiminde bir artış beklenmektedir.

Türkiye’de En Çok Hangi İllerde Limon Üretilmektedir?

Türkiye’de limon üretimi çoğunlukla Mersin, Adana, Hatay, Antalya ve Muğla illerinde gerçekleşmektedir. Türkiye’de 2019 yılı limon üretiminin %52,68’i Mersin, %29,87’sini Adana, %7,23’ü Muğla, %5,37’si Antalya, %4,53’ü Hatay ve %0,32’si ise diğer illerde gerçekleşmektedir.

KÜTDİKEN: Türkiye’de En Fazla Yetiştirilen Limon Çeşidi

Türkiye’de yetiştiriciliği yapılan başlıca limon çeşitleri; Interdonato, Kütdiken, Lamas, Meyer ve Karalimon (İtalyan Memeli) çeşitleridir. Saydığımız bu limon çeşitleri genel olarak farklı hasat zamanlarına sahiptir ve depolama imkânları sayesinde limon tedarik sezonunun uzamasında fayda sağlıyorlar.

Türkiye’de Üretilen Limonun Verimi Ve Kalitesi

Ülkemizde narenciye veya turunçgil yetiştiriciliğinin yapıldığı bölgeler subtropik özellik gösteren bir iklime sahiptir. Subtropik iklim haricinde kalan iklimlerde yetiştirilen turunçgiller renk, tat, aroma, koku gibi özellikler bakımından sofralık tüketime uygun olmayıp daha çok sanayide kullanılabilmektedir. Türkiye İstatistik Kurumunun verilerine göre ülkemizde ağaç başına limon verimi 96 – 126 kilogram arasında değişmesine rağmen modern üretim tekniklerinin uygulandığı bahçelerde çok daha yüksek verim elde edilebilmektedir.

EN FAZLA İHRACATI YAPILAN ÜÇÜNCÜ ÜRÜN: LİMON

Dünyada 2017 yılında üretilen yaklaşık 18 milyon ton limon meyvesinin 4 bin tonu ihracata konu olmaktadır. Dünyada 2017 yılı limon ihracat miktarının yaklaşık %14’ü ülkemizden yapılmıştır. Türkiye’de yaş meyve ve sebze ihracatı içerisinde turunçgiller ilk sırada yer almaktadır.

Narenciye ihracatı içerisinde ise limon ihracatı 476 milyon 196 bin 137 kilogram ile %29,51’lik pay almaktadır. Mandarin ve domatesten sonra en fazla ihracat yapılan 3. ürün olarak yer almaktadır. Türkiye’nin Rusya, Irak, Suudi Arabistan, Romanya ve Ukrayna’ya yaptığı limon ihracatı, toplam limon ihracatının%66,23’ünü oluşturmaktadır.

Dünyada limon üretimi konusunda ilk sırada Hindistan bulunmaktadır. Hindistan’dan sonra sırada Meksika, Çin, Arjantin ve Brezilya almaktadır. Türkiye limon üretimi bakımından bu ülkelerin arkasında 6. sırada yer almaktadır.

Türkiye’de Limon hangi sektörlerde kullanılıyor? 

Ülkemizde limon en fazla taze tüketim olarak kullanılmaktadır. Çeşitli yemek, çorba ve salatalara ekşilik ve lezzet vermek için sıkılarak kullanılır. Limon ayrıca yaz aylarının serinletici ve vazgeçilmez içeceklerinden olan limonatanın bileşenidir. Limon ayrıca dondurma, gazlı ve gazsız içecekler ile salata sosu üretiminde kullanılmaktadır. Limon kabuklarından veya çiçeklerinden elde edilen esans çeşitli kozmetik ürünlerinin içeriğine de ilave edilmektedir.