İsotlar Tarım “İyi Tarım Belgesi” Almaya Hak Kazanmıştır!

Haziran 20, 2020 - Cmt

İsotlar Tarım “İyi Tarım Belgesi” Almaya Hak Kazanmıştır!

İyi Tarım Uygulamaları güvenli, sağlıklı meyve ve sebzelerin üretimi için gerekli olan temel çevresel ve operasyonel koşullardır.

İyi Tarım Uygulamaları kapsamına bakıldığında, tarımsal üretimin kontrollü bir şekilde yapıldığı ve çevreye aynı zamanda insan sağlığına zarar vermeyeceği anlaşılmaktadır. Doğal dengeye zarar vermeden üretimin tüm aşamalarında tarımsal mevzuata uyarak İsotlar Tarım, İyi Tarım Belgesi almaya hak kazanmıştır.

İyi Tarım Nedir?

İyi tarım dendiği zaman meyve ve sebzelerin mikrobiyal gıda güvenliği tehlikeleri riskini en aza indirmek için mümkün olduğunca güvenli bir şekilde üretildiğini, paketlendiğini, işlendiğini ve saklandığı anlıyoruz. İyi tarım nedir? Kısaca açıklayacak olursak güvenli, sağlıklı meyve ve sebzelerin üretimi için gerekli olan temel çevresel ve operasyonel koşullardır. Örnek olarak üretim ve hasat süreci boyunca işçi hijyeni ve sağlığı, gübre kullanımı ve su kalitesi verilebilir.

İyi Tarım Uygulamaları Nelerdir?

Türkiye’de İyi Tarım Uygulamaları İngilizceden çevrilerek dilimize gelmiştir. İyi tarım bir sertifikasyon sistemi ve aynı zamanda bir tarımsal kalite sistemidir. Üretimin kaliteli olmasını esas alır. İyi tarım uygulamalarının genel amacına bakarsak ürünlerdeki kalıntıyı en aza indirmeyi sağlayarak, sürdürülebilir kaynaklarla çevre dostu bir üretim yapmak anlamı ortaya çıkmaktadır.

İyi tarım uygulamasının kapsamına bakarsak; ISO 22000’ı temel alarak gıda güvenliğinin sağlanması için alınması gereken önlemler, ISO 14001 kapsamında çevrenin ve toprağın korunması için gerekli önlemler,  ISO 18001 çerçevesinde üreticinin ve tarım çalışanlarının sağlık ve güvenliği için alınması gereken tedbirler ve ISO 9001 kapsamında gruplar halinde yapılan üretimler için kalite yönetim sistemi gibi konular dâhil edilebilir.

Üreticiler, paketleyiciler ve nakliyecilerin potansiyel olarak taze ürünlerle ilişkili gıda güvenliği tehlikelerini en aza indirmede proaktif bir rol üstlenmek.

İyi Tarım Faydaları Nedir?

İyi Tarım Uygulamaları bitkinin toprağa ekilmesinden önceki süreçten başlayarak işlenmiş nihai ürün sürecine kadar sertifikalandırılmış tarımsal ürünün bütün üretim sürecini kapsamaktadır.

İyi tarım uygulamalarının üretici, tüketici, perakendeci ve doğa-çevre için saymakla bitmeyecek yararları bulunuyor diyebiliriz. Faydalara bakacak olursak en önemlisi belki de çevrenin, doğal hayatın ve biyolojik çeşitliliğin dengesini bozmadan sürdürülebilir bir tarım faaliyeti olmasıdır. Çevreye zarar en aza indirilerek korumacı bir politika izlenir.

Üretici açısından iyi tarım sayesinde kaliteli ürün yetiştiriciliği pazarda tercih edilme sebebi olmaktadır. Uzun vadede bu uygulamalar sayesinde üretimde maliyetlerde bir düşüş ve dolayısıyla kar oranlarında artış görülür. Aynı zamanda üreticiler çalışanlarının sağlığını ve güvenliğini sağlayarak olası riskleri en aza indirir. Kaliteli üretimin gerçekleşmesi tüketicinin ürüne olan güveniyle üretici kadar perakendeci içinde bir tercih edilme sebebi olur. Son olarak tüketici açısından ise olası sağlık riskleri en aza indirilerek gıda kalitesi ve güvenliği ile riskler en aza indirilir.

İyi Tarım Sertifikası

İyi Tarım Sertifikası almak için izlenmesi gereken bir süreç mevcuttur. Üretici firmalar belirli kriterler uyarak iyi tarım sertifikasına sahip olabilirler. Sistemin izlenebilirlik ilkesi gereği sertifika almak isteyen üreticiler baştan sona tarımsal faaliyetlerde gerçekleşen tüm aşamalarda kayıt tutmak zorundadır. Yapılan tüm işlemler, alınan eğitimler, satın almalar gibi her türlü detay düzenli ve özenli olarak kayıt edilip saklanmalıdır. Üretim yapılan yerlerdeki üretim geçmişi dahi kayıt altında olmalıdır. Toprağın da önerilen zamanlarda toprak yapısına göre gübrelenmesi ve toprak analizlerinin yapılmış olması gereklidir.

İyi tarım yapılmaya karar verildiğinde ortaya çıkabilecek tüm riskler değerlendirilmiş olmalıdır. Bunlar çevre sağlığı, insan sağlığı, hayvan sağlığı, gıda güvenliği gibi konular olabilir. Tarımsal üretim yapacak kuruluşlar önceden hangi ürünlerin yetiştiğini ve hangi tarımsal faaliyetlerin gerçekleştiğini bilmelidir. Bununla birlikte üretim gerçekleşecek alanlarda su kaynakları ve olası çevre kirlilikleri test edilmiş olmalıdır. Bitki sağlığı korunmalı ve zirai araç kullanımı minimum seviyede tutulmalıdır.

Sonuç olarak iyi tarım uygulamasına geçmek isteyen kuruluşlar, iyi tarım uygulamaları denetim ve belgelendirme yetkisi olan kuruluşa başvurmalıdır. Gıda, Tarım Ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından yapılmaktadır. Bu şekilde üretim süreci kayıt altında olmaktadır.